2012_Summer School 1.0_Day 6

Saturday, 28th July, Day 6

 

The last day of the summer school had a mixed pattern, as the participants worked on the construction site, attended the farewell meeting and drew the conclusions after seeing all four design projects.

All the participants, together with the professors, went on a tour to see the stages of all four houses. In a non-formal gathering in front of the selected house, each team gave a short presentation of its project, explaining the concept and the approach; they talked about the way they felt during the week, about their experience as a group, and about the collaboration with the beneficiary family. The members of the family, parents and children, were also present.

Later in the afternoon, in the presence of all the participants of the ArhiPera Summer School, Klaske Havik shared her reflections on the activity of the whole week by reading four short descriptions, the stories of the houses, a glimpse into the background and life of the families and an insight into our common experience. She described  the places by weaving texts as patterns of definition for the dwellings.

The first house, inhabited by the Marcu family, was characterized by the passion for collecting and the need to reuse and display. Thus, the social dimension of the façade functioned as the statement element of the design concept, and the façade itself as a frame for the collected items.

The atmosphere and the spirit of the place were the key features of the second house, belonging to the Lixandru family. Here, among fruit-bearing trees and poultry, the past and the future gained a chance to communicate: it’s all about the dialogue between generations, about bringing the new and the old closer by creating an intermediary open space that may link the parents’ old house to the children’s newly-built dwelling.

The Gheorghe family is living in the third house, located very close to the railway, in an isolated place; it faced the need for protection, so the students had to tame the space, to make it livable, safe, but also open and friendly, by designing and building a pergola,  flexible panels for the enclosure and a wall with chromatic details.

The fourth house, designed for the Capră family, was decorated with two furniture items, a bench and a table, the frameworks for the windows were ornamented with a coloured mosaic made of small pieces and fragments of pottery; the house is getting ready to be painted in a special shade of bright green, in accordance with the beneficiary’s preferences.

In the course of the working days, all four houses underwent a process of thermal insulation and several parts of the verandah were closed so as to be subsequently transformed into rooms with different functions, according to the beneficiaries’ needs.

The two fundamental concepts of the theoretical aspect of the ArhiPera Summer School were participation and sustainability. One of the stakes was represented by the ability to combine the multitude of voices and opinions in order to achieve a coherent vision that may reflect the whole range of shades. The participants involved in this project had to fight against time and limited means in order to make a difference in the mentalities and the living conditions of the four families from a community affected by extreme poverty.

Prof.Dr.Vintilă Mihăilescu mentioned the importance of the dialogue between the social sciences and architecture, as shown in the collaboration between the anthropologists and the architects in an attempt to strenghten the participatory dimension of the programme implemented in the Dor Marunt community. During the design process, openness was essential because it provided the possibility to invent and change without affecting the structure of the construction. Also, the issue of involvement and the motivation is directly connected with the conditions of extreme poverty and the cultural backgroung of the community.

In the end, all the students and professors received prizes and participation certificates for their work, dedication and creativity during the Summer School.

It was a period of time during which the students trained for their future, developped their ability to observe, to pay attention to details, to make comparisons, but also to listen to the others, to analyze and to share.

 

1.Marcu family

– a small bench attached to the social façade, right under the shelves ( small spaces for storing different objects)

– polycarbonate panels for shelter against the strong wind

– separating the private side from the social one

– open structure for further development according to the family’s needs

 

  1. Lixandru family

– delimitation of the space: closing certain areas of the verandah for protection against bad weather

– the verandah  – a space for the vineyard to grow and for larger flexibility, the possibility of creating new spaces

– an OSB wall facing the old house

 

  1. Olguţa Gheorghe family

–  a part of the verandah was closed in order to provide a space where the kitchen may be organized

– the façade will be supplied with polycarbonate mobile panels

– the roofed pergola was placed on the side facing the railway

 

  1. Capră family

– a part of the vernadah was closed using plate iron, thus providing a shaded space for the kitchen and the bathroom

– a small bench and a kitchen table were built out of EUR-pallets and decorated with rope